Sve ono što ste oduvek hteli da pitate svog internet provajdera a niste mogli do sada. Verovatno ste više puta naišli na termine “modem” i “ruter” na internetu i prilikom razgovora sa svojim internet provajderom, ali da li znate razliku? Niste jedini koji mešaju ova dva pojma, ali načelno – ne postoji ništa loše u tome, a evo i objašnjenja.

Šta je ruter?

Ruter razdvaja ali i povezuje dve računarske mreže. On omogućava saobraćaj između više računarskih mreža, zbog čega je ruter – mrežni uređaj. Jednostavnije rečeno – ruter u vašem domaćinstvu s jedne strane je povezan na internet, a s druge strane na vašu privatnu lokalnu mrežu. Zahvaljujući njemu, možete se povezati sa više uređaja na internet, bezbedno, budući da svi ruteri imaju neki vid integrisane fizičke zaštite.

Šta je modem?

ADSL modem je neophodan da bi telefonski saobraćaj mogao nesmetano da se odvija preko telefonske parice, ukoliko koristite ADSL internet, ili preko koaksijalnog kabla (kablovski internet). Modem je neophodan kako biste na internet mogli da se povezujete preko telefonske parice ili preko televizijskog koaksijalnog kabla.

Uglavnom svi uređaji koje dobijate nakon što se odlučite za neku od usluga kod provajdera zapravo predstavljaju spoj više uređaja. Dakle, kada dobijete uređaj za pristup internetu, on je najčešće ujedno i ruter i modem, a u poslednje vreme je i standard da služi kao WiFi AP.

Ako niste zadovoljni uređajem za povezivanje na internet koji ste dobili na korišćenje, moguće ga je zameniti, ali isključivo drugim uređajem sa istim mogućnostima. Drugim rečima – ADSL modem se zamenjuje drugim ADSL modemom. Ukoliko menjate kablovski modem, zamenjujete ga drugim kablovskim modemom.

Dakle, iako sada znate koja je razlika između jednog i drugog uređaja, zapamtite da prilikom opredeljivanja za neki od internet paketa, dobijate i ruter i modem u jednom uređaju.

BeotelNet internet provajder poziva sve zainteresovane da nas kontaktiraju i saznaju više o našim paketima.