Svedoci smo sve oštrijih mera izolacije usled pandemije korona virusa, kako u našoj državi, tako i u najvećem delu planete. Uvedene mere razlikuju se između država, termini i načini uvođenja i sprovođenja takođe variraju, ali izolacija, koju gotovo cela planeta pokušava da sprovede, zvezda je vodilja u prilično mračnom momentu za čitavo čovečanstvo.

Karantin, na koji niko od nas (na sreću) nije navikao, mnogima zadaje više glavobolje nego što to čini strah od korona virusa, iz verovatno nedovoljno očitog razloga: izolacija je, za razliku od virusa, u našem domu, a ono što je pojedincu blisko i blizu, neposrednije utiče na raspoloženje, u odnosu na mnogo opasnije pretnje koje vrebaju sa vremensko/prostorne distance; ili narodski rečeno: svakome je svoja muka najteža. Budući da u ovom momentu niko ne može bliže da odredi tok pandemije, pa tako ni obustavljanje karantina, ponudićemo vam nekoliko saveta, što praktične, što teorijske prirode, ne bismo li vam ulepšali karantinske dane.

S obzirom na činjenicu da karantinske dane provodimo sa najmilijima, uvek bi trebalo da imamo na umu upravo to: okruženi smo najmilijima. Pandemija će proći, karantin će proći, obaveze će opet oživeti, i sasvim je moguće da će ih biti više nego što ih je bilo ranije. U danima koji će uslediti, mnogo puta ćemo poželeti više slobodnog vremena, proklinjaćemo posao, želećemo „bar sat vremena više“ za našu decu, supružnike, roditelje… Pokušajte da zamislite, ili osetite želju za svojim najmilijima, i to osećanje pokušajte da oživite u momentu kada ste „osuđeni na njihovo prisustvo“. Verovali ili ne, doći će dani kada ćete se sa setom sećati upravo ovog perioda vašeg života. Sada je prilika da gradite neke prijatne uspomene, jer svako danas postaće neko juče.

Na muci se poznaju junaci, zar ne? Osvrnite se na sopstveno držanje u toku ovih dana: da li želite da se sećate sebe kao heroja koji se hrabro nosio sa mukom karantina, ili kao teret svojim bližnjima? Sada zamislite šta bi se desilo kada bi se svako od nas vodio ovom idejom. Imanuel Kant, veliki nemački filozof, kaže: „postupaj prema onoj maksimi za koju možeš poželeti da postane opšti zakon“. Budimo jedni drugima primer i pomoć kada je teško, i tada više ništa neće biti naporno.

Od Kanta možemo da se vratimo unazad do stoika, koji su svojom filozofijom inspirisali mnoge pri podnošenju raznoraznih nedaća. Jedna od najpoznatijih stoičkih izreka veli: blažen je onaj koji je zadovoljan onim što ima. U vremenu, koje možemo nazvati normalnim, ili u svetlu sadašnjih dešavanja: redovnim, stoička izreka ne mora nužno da pomaže, ali u teškim vremenima, kakvo je trenutno, ona je i više nego prikladna. Ne zaboravimo ono što imamo, a onom što nemamo, steći ćemo, ako je do nas.

Pošto smo se osvrnuli na teorijske, iliti filozofske stavove, okrenimo se praktičnim savetima, koji, ruku na srce, mogu da pomognu samo ukoliko smo u miru sa sobom i svetom, što smo pokušali da učinimo prethodnim delom teksta.

Dakle, zatvoreni smo u četiri zida, ali ta četiri zida naš su dom, i u njemu inače provodimo najviše vremena, i zato možemo da zaključimo da nam tamo verovatno i nije baš toliko loše, kao što se sada čini, zar ne? Imamo komfor, sigurnost i sve mogućnosti za koje svakog dana uistinu radimo. Zašto karantin i pandemiju ne bi iskoristili za sve ono što nam je nekada delovalo kao nemoguće?

Kada ste poslednji put bili u prilici da se bez griže savesti ušuškate u krevet i pratite TV program do mile volje? Obaveze, obaveze, obaveze, odzvanjalo je večito u glavi kada god biste odvojili vreme za seriju ili film. E pa, sada ste u prilici da pogledate sve one serije koje ste ranije odgađali za „neko bolje vreme“. Ironija je što je ovo upravo to vreme. Dajte sebi oduška, jer to čini ceo svet. Pretražite internet, guglajte, verovatno niste ni svesni koliko zanimljivog TV sadržaja je stvoreno proteklih godina. Opet se vraćamo na maksimu kojom se vodimo kroz čitav tekst: doći će vreme kada ćete želeti ono što imate sada.

Sećate li se redova pri plaćanju računa? Da li želite da se najzad odvažite i plaćate račune online? Ako ovo nije sjajna prilika da se izvežbate u tome, mi ne znamo kada će biti. Svaki dan je prilika da se nauči nešto novo, zašto danas ne bismo spojili nuždu i korist? Online plaćanje računa postaće vam navika, i jednog dana bićete možda i zahvalni pandemiji, što vas je primorala da sebi uštedite vreme. Ukoliko, pak, niste u mogućnosti da izvršite online plaćanje računa zato što nemate pristup internetu na trenutnoj lokaciji, imamo za vas praktično rešenje: internet bez ugovorne obaveze. Iskoristite mogućnosti koje vam pružamo: tu smo za vas onoliko dugo koliko smo vam potrebni.

Karantin je takođe prilika da sa tavana izvučemo neke od starih društvenih igara: Kluedo, Riziko, Monopol, Čoveče ne ljuti se. Nekada smo trošili sate i sate, igrajući ove igre, pa zašto ne bi proverili šta je to u tim igrama što nas je toliko privlačilo nekada. Nismo se baš toliko promenili, videćete čim se kockice zakotrljaju. Šah, Remi, Tablić, Domine, Jamb? Zanimljiva geografija, Iks-oks, Vešala? Deca u nama i dalje žive, a ukoliko ste i sami okruženi decom, eto prilike da se svi skupa vratite u mladost, jer, kao što vidite, u nekim putovanjima ni karantin ne može da nas zaustavi.