Uprkos kiši koja nam danima ne da mira, leto je ipak pred nama. Granice sa susednim državama mahom su otvorene, ali mnogi građani odlučuju se da slobodne dane ipak provedu unutar granica Srbije. Ako se već niste odlučili gde ćete provesti svoje slobodne dane, tu smo da vam predstavimo turističke dragulje naše zemlje, koji samo čekaju da vas iznenade svojim čarima. Za mnoge od njih sigurno ste čuli, a sada je vreme da se zapitate zašto ih dosad niste posetili?…

Đavolja varoš je lokalitet koji, za početak, zahvaljujući svom imenu privlači ogromnu pažnju. Zvuči kao da je u pitanju holivudski film, ali Đavolja varoš je spomenik prirode, sačinjen od dva izuzetna prirodna fenomena: zemljanih figura i dva izvora kisele vode. Zemljane figure, iliti kule, kako ih često narod naziva, smeštene su u dve jaruge sličnih naziva: Đavolja jaruga i Paklena jaruga. Legenda kaže da je nekada davno đavo opio lokalne stanovnike, koji su, tako opijeni, pošli da venčaju brata i sestru. Pošto je dobra vila shvatila šta se događa, zamolila je Boga da spreči rodoskrnavljenje, jer svatovi nju nisu poslušali. Bog je uslišio molbu vile: jak vetar dunuo je niotkuda i skamenio svatove, pretvorivši ih u 202 zemljane figure, koje nepomično stoje otad. Ima li istine u tih legendi? Najbolje bi bilo da posetite Radan planinu i proverite sami.

Ako pođemo nešto zapadnije, na teritoriju opštine Nova Varoš i Sjenice, naići ćemo na Specijalni rezervat prirode Uvac, koji na svojoj popularnosti treba da zahvali kanjonskoj dolini reke Uvac i meandrima što, poput zmije, krivudaju u prirodnu lepotu izuzetne vrednosti, zbog čega je Specijalni rezervat prirode Uvac i proglašen prirodnim dobrom prve klase.

Ukoliko zaplovite meandrima Uvca, pogledajte visoko iznad sebe, jer se nalazite na jedinom mestu u Srbiji gde možete da ugledate beloglavog supa, najveću pticu na ovim prostorima, takoreći grdosiju, raspona krila od oko 2,8 metara. Ovaj predeo izuzetno je bogat pećinama, zapravo – ušački pećinski sistem je najveći pećinski sistem u Srbiji, pa ukoliko ste ljubitelj speleologije, ovo je pravo mesto za vas!

Ako ste ljubitelj istorije, na samom ulaz u Nacionalni park Đerdap, nalazi se sada već potpuno obnovljena srednjovekovna tvrđava Golubac, spremna da vas dočeka i očara, kao što je, sudeći po burnoj istoriji, umela da očara mnoge vladare da se oko nje bore. Podignuta na ostacima nekadašnjeg rimskog utvrđenja, i blizu arheološkog nalazišta Lepenski vir, tvrđava Golubac od 2019. godine, širom je otvorila vrata svojim posetiocima, i vrlo brzo je postala jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji.

Pošto ste završili sa obilaskom Golupca, zašto ne biste nastavili kroz Đerdapsku klisuru? Ako ni zbog čega drugog, a ono zbog činjenice da je u pitanju najduža klisura u Evropi. Road trip uz Dunav može biti sjajan način da porodica provede vreme zajedno, pogotovo ako pravite pauze i popnete se, recimo, na vidikovce Mali i Veliki Štrbac, Kovilovo, Sokolac, odakle će vas osvojiti impozantan prizor moćnog Dunava, koji baš na ovom mestu, u Đerdapskoj klisuri, dostiže svoju najveću dubinu: do neverovatnih 90 metara. Ne zaboravite da usput obratite pažnju i na Trajanovu tablu i, ukoliko ste u mogućnosti, ostatke Trajanovog mosta.

Ukoliko ste zaintrigirani tvrđavom, zašto ne biste posetili i manastire na Fruškoj gori? Usred ravnice, Fruška gora ističe se koliko svojom lepotom, toliko i duhovnim dobrima koja krije u sebi. Naime, na području Fruške gore, nalazi se 17 manastira, od kojih je većina nastala u periodu od 10. do 18. veka. Krušedol, Ravanica, Staro Hopovo, Novo Hopovo i mnogi drugi manastiri, dočekaće vas i probuditi u vama uzvišena osećanja. Mir i tišinu manastira Fruške gore upotpunjuje veliki broj jezera, od kojih bismo izdvojili Beli kamen. Zašto baš Beli kamen? Zamislite toplo, tirkizno more, negde u Grčkoj, onakvo kakvim ih obično na prospektima turističke agencije predstavljaju. E, u stvarnosti, Beli kamen tako izgleda. Malo more usred Srbije.

Naravno, mnogi od čitalaca i ove godine biće željni nešto tradicionalnijih lokacija, koje bi ih ugostile na nešto duži period, recimo nedelju ili dve. U tom, slučaju hajde da se osvrnemo na planinska odmarališta i banje, kojih je pregršt u Srbiji.

Kao i drugim prirodnim bogatsvima, i po pitanju banja Srbija se ponosno diči, a svakako pri izboru prednjače Sokobanja i Vrnjačka Banja.

Sokobanja, smeštena u Zaječarskom okrugu, nudi zaista raznolike mogućnosti za uživanje i rekreaciju. Za mališane tu je bez premca Akva park, a za odrasle je, zaista, teško sve nabrojati: od srednjovekovnog Soko grada, koji sa visina motri na Sokobanju, preko turskog kupitala u samom centru grada, koje je zbog svoje izuzetne vrednosti nalazi pod zaštitom države. Bovansko jezero, koje obiluje ribom, privlači ribolevce kao i kupače, a Sesalačka pećina, nedaleko od Sokobanje, sjajno je mesto za izlet.

Vrnjačka Banja je najveća banja Srbije, što je već samo po sebi dovoljan garant i preporuka. Mnoge sportski klubovi uživaju blagodeti ove banje, i u njoj pronalaze prave uslove za pripreme. Čak sedam izvoral mineralne vode čine Vrnjačku Banju izvrsnim mestom za oporavak i odmor, a kada se na to doda i veoma živ noćni život, zaključak se nameće sam. Više godina unazad, Vrnjačka Banja je domaćin jednog od najposećenijih festivala u Srbiji, Lovefest-a, pa ako ste u prilici, svratite šestog avgusta, za kada je zakazan početak festivala, koji će trajati do osmog avgusta.

Za kraj vratimo se u urbanu sredinu, i predložimo vam da posetite Novi Sad. Zašto baš Novi Sad, od svih gradova Srbije? Recimo da Novi Sad tokom leta nudi, narodski rečeno, najviše za najmanje. Za početak, Exit festival. Sva je prilika da će najbolji evropski muzički festival i ove godine biti održan, doduše, van standardnog termina: od 13. do 16.avgusta. Ono što Novi Sad leti izdvaja od drugih gradova, jeste bogat noćni život, skoncentrisan u samom centru grada. Nema potrebe za vožnjama taksijem od jednog kluba do drugog: u Novom Sadu, pronaći ćete prepune ulice Laze Telečkog, Dunavsku, Jovana Jovanovića Zmaja. Tokom vrelog dana, plaža Štrand i Dunav ugostiće vas  i osvežiti. Puno toga u ponudi, a sve je na dohvat ruke: to je moto Novog Sada i ono što ga čini jedinstvenim.

Ukoliko ste zainteresovani da nastavite da istražujete manje ili više poznate lokacije za oblizak u Srbiji i okolini, mi vam preporučujemo televizijski kanal Balkan Trip, koji se nalazi u našoj televizijskoj ponudi. Ukoliko još uvek niste naš korisnik, javite nam se, pa da zajedno pođemo i na to putovanje. Dotad, srećan put!