promo banner

Zaštita od virusa

Najčešći način širenja virusa jeste preko e-maila. Pored e-maila, virus je moguće dobiti neopreznim gledanjem određenih web stranica, prilikom učitavanja neproverenog fajla, preko messenger-a, IRC-a, u news grupi, mogu biti spakovani u .zip, .arj, .rar ili .tgz arhivu tako da samim raspakivanjem možete aktivirati određeni virus.

Virusi su mali programi koji se nalaze u attachmentu Vašeg e-maila ili u html kodu teksta mail poruke (posebno je izraženo kod Outlook Express-a). Zajednička karakteristika im je da su svi izvršni fajlovi. Virusi mogu biti kamuflirani .exe .txt ili .jpg ekstenzijama što neiskusnim korisnicima u velikoj meri otežava njihovo prepoznavanje.

Ukoliko vam je računar zaražen, može se desiti da se virus sam zakači na e-mail koji šaljete ili za sve kontakte iz vašeg adresara i da bez Vašeg znanja pošalje e-mail koji takođe u sebi sadrži virus. Neki destrukrivniji virusi mogu na Vašem računaru izazvati i veliku štetu tako što se infiltriraju u određene sistemske fajlove ili čak počnu da brišu određene sadržaje s Vašeg hard diska. U tom slučaju javiće se usporeniji rad računara a u najgorim slučajevima i potpuna nefunkcionalnost operativnog sistema.

Preporučujemo Vam da kad se u attachmentu pojavi neki sumnjivi fajl, obavezno poruku prvo proverite određenim antivirus progaramom. Detaljnije o samim antivirus programima kao i mogućnostima njihovog nabavljanja pogledajte na sledećim adresama:

Naravno, jedna od mera predostrožnosti je i striktno poštovanje pravila za otvaranje attachment-a, ali ako do inficiranja računara ipak dođe, uklanjanju virusa treba pristupiti krajnje profesionalno i pažljivo jer se svakom nesmotrenom reakcijom povećava rizik od narušavanja operativnog sistema kao i niza drugih negativno propratnih pojava u vidu neadekvatnog rada pojedinih aplikacija. Zbog toga se neiskusnim korisnicima preporučuje da kontaktiraju nekog ko ima više iskustva u ovakvim situacijama.

BeotelNet-ISP koristi "kolačiće" (eng. cookies) radi poboljšanja korisničkog iskustva, funkcionalnosti sajta, analize posete sajtu i marketinških aktivnosti.
Daljim korišćenjem sajta smatraće se da ste obavešteni o načinu upotrebe "kolačića" i sadržaju Politike privatnosti. Više o politici "kolačića" pročitajte ovde.
U redu