Šta je VPN?

  • VPN

Šta je VPN?Šta je VPN? Kako VPN funkcioniše? Kako se povezati na VPN, Koje su prednosti VPN-a? Pročitajte sve o tome u nastavku…

Verovatno ste već čuli za VPN, ali postoji velika mogućnost da niste koristili ovu vrstu servisa do sada. Pa, moramo reći da biste trebali i to što je pre moguće. Nećete možda odmah uvideti njegovu pravu vrednost, ali vremenom ćete verovatno uvideti da je VPN jednako važan kao i internet veza. Ovaj članak ima za cilj da objasni šta je VPN, kako funkcioniše i za što se može koristiti. Pokušaćemo da vam objasnimo zašto je važno da korisitite VPN servis u današnjem modernom internetu:

vpn prednosti

Šta je VPN?

Ukratko, VPN ili “virtualna privatna mreža”, je definisana kao interkonekcija lokalne mreže koja koristi sigurne (kriptirane) načine međusobne komunikacije, obično putem interneta. To znači da VPN produžava privatnu mrežu preko javne mreže (u našem slučaju, interneta), što omogućava korisnicima slanje i primanje osetljivih podataka, kao da su njihovi računari direktno spojeni na isti privatni LAN (lokalnu mrežu), iako, fizički, oni nisu u istoj mreži.

Ova informacija se može lakše razumeti ako vam pokažemo primer iz neke realne situacije. Recimo da treba izmeniti veliku količinu informacija sa kolegom/prijateljem i program koji morate koristiti za ovaj prenos podataka zahteva da su vaši računari spojeni na istu mrežu.

Nažalost, vaš prijatelj/kolega je van grada i nije blizu svog računara. Najjednostavnije rešenje za vas je da konfigurišete VPN pristup vašoj mreži, tako da se vaš prijatelj/kolega spoji na vašu mrežu putem VPN-a. Na taj način, čini se kao da ste oboje spojeni na istu lokalnu mrežu i razmena informacija može biti izvršena vrlo jednostavno. Drugim rečima, VPN vam pomaže da se pretvarate da ste na lokalnoj mreži, čak i ako ste oboje spojeni samo na internet na različitim lokacijama.

Kako VPN funkcioniše?

Da bismo išli dalje u vezi sa karakteristikama VPN-a, govorićemo malo o internet prometu. Kada koristite svoju lokalnu mrežu za pristup raznim servisima na internetu, izvor mrežnih zahteva je vaša vlastita lokalna mreža (LAN). Međutim, ako ste povezani sa VPN-om i sav vaš promet prolazi kroz njega, onda će vas spoljni svet videti kao deo VPN lokalne mreže.

Stoga, izvor upita više nije vaša mreža, nego ona na koju ste spojeni preko VPN-a. To znači da web stranice i druge mreže sa kojima komunicirate više neće videti IP adresu vašeg računara kao izvora zahteva, nego IP adresu VPN-a koji koristite.

Nadalje, vaš ISP (Internet Service Provider) će videti samo jednu vezu: onu postavljenu između vas i VPN servisa kojeg koristite, a ona je, naravno, potpuno kriptirana. Zato vaš ISP neće moći videti što radite unutar VPN mreže, čak i ako ona ide preko interneta i, prema tome, ne mogu vas pratiti.

Ipak, tu je kvaka: ako koristite VPN čiji je server smešten u vašoj zemlji, koji također koristi isti ISP, onda je sasvim moguće da će internet provajder moći videti vaš mrežni promet. Međutim, neće biti u mogućnosti zaključiti da je direktno vaš, budući da je poreklo tog prometa VPN server, a ne vaše računare.

Na neki način, VPN radi slično kao proxy jer vaš ISP vidi samo vezu sa proxy i proxy web stranica će biti izvor vaših zahteva. Glavna razlika je u tome što vaš ISP lako može videti proxy zahteve koji su napravljeni, jer oni nisu kriptovani. Drugim rečima, u jednostavnom pretraživanju, sve je i dalje vidljivo.

Da biste razumeli lakše šta smo iznad objašnjavali, takođe vam nudimo ova dva dijagrama.

Na prvom vidite kako online navigacija funkcioniše bez VPN-a:

vpn mreža

A ovdj vidite kako funkcioniše sa VPN-om:

šta je vpn

U gornjim dijagramima smo dodali vatrenizid (firewall) koji može i ne mora biti prisutan. Ipak, bilo je potrebno da bismo ilustrovali još jedan mogući problem koji neki od vas mogu imati: što se događa kada vaš ISP, univerzitet, firma ili vlada ima vatrenizid ili proxy koji sprečava pristup određenim web stranicama.

Ovaj problem je lako rešiv uz pomoć VPN servisa, koji će vam omogućiti da dobijete pristup bilo kom online servisu i svim web stranicama, bez obzira na mrežu na koju ste spojeni. Vatrenizid/proxy će videti vezu između vašeg računara i VPN-a, ali budući da je ta veza kriptirana, neće moći videti informacije koje razmenjuju. Dakle, dokle god ste spojeni na VPN server, nećete biti blokirani od strane ovog vatrenogzida/proxy-ja i imate potpuno slobodan pristup onome što želite na internetu.

Kako se povezati na VPN?

Bićete u mogućnosti da se povežete sa VPN-om na nekoliko mogućih načina, ali opšta ideja je da morate potvrditi svoj identitet. Najjednostavniji način za uspostavljanje ove sigurne veze je prijavom direktno na server sa korisničkim imenom i lozinkom.

Takođe imate mogućnost instaliranja određenog softvera koji će vam omogućiti da kreirate sigurnu vezu. Ovaj program će vršiti kriptiranje i dekriptiranje podataka. Slično kao i gore navedena metoda, to obično zahteva korisničko ime i lozinku kako biste potvrdili svoj identitet. Ipak, imate mogućnost korištenja drugih oblika provere autentičnosti, kao što su tokeni ili smart kartice.

Prednosti korištćenja VPN-a

Sledi kratak popis koji sadrži sve prednostii korištenja virtualne privatne mreže:

  • Promet između vas i VPN servisa koji koristite je kriptiran, tako da je nemoguće da neko vidi šta radite na internetu.
  • Dokle god ste povezani sa VPN-om, imat ćete pristup celom internetu bez cenzure koje bi mogla uticati na vas.
  • Možete pristupiti servisima i geografski ograničenim web stranicama, ako ćete koristiti VPN server koji se nalazi u regiji u kojoj su dostupni ti servisi ili web stranice.
  • Serveri na koje se povezujete neće videti vašu IP adresu, nego adresu VPN servera.
  • Možete surfovati internetom, čitati vaše e-mailove ili slati važne informacije na javnim mrežama i to bez rizika da vas neko špijunira.

Zaključak

VPN (virtualna privatna mreža) je postao nužnost u ovom dobu online praćenja, pogotovo ako želite zaštititi svoju privatnost i osigurati vaše podatke na računaru koji mogu biti izloženi putem raznih spywarea, malwarea itd.

VPN stvara privatni „tunel“, zatvorenu vezu koju ne može dekriptirati neka druga strana, kao što su vaš provajder (ISP) ili, uopšteno, neke web stranice. To znači da se podaci koje šaljete više ne mogu presresti i/ili ukrasti.

Nadamo se da će vam ovaj članak pomoći da steknete bolje razumevanje o tome šta je VPN i kako funkcioniše.

IZVOR

 

2019-12-26T12:05:35+00:00Internet i Tehnologija|