Šta je to VDSL internet?

  • VDSL-Internet

Šta je to VDSL internet?U pogledu brzine i lakoće montiranja, kada bi ADSL i Optički internet imali dete, to bi bio VDSL internet. Većina domaćinstava se danas oslanja na ADSL internet, budući da je ponuda optičkog interneta uglavnom preskupa za prosečno domaćinstvo. Tu nastupa VDSL internet, koji omogućava pristup internetu preko telefonske parice brzinom i do čak 100mbp/s za razliku od ADSL-a, gde čak ni sa najskupljim paketima nije moguće preći 20mbp/s.

Zahvaljujući napretku tehonologije i korisnicima koji uvek zahtevaju više, kako sve više zaposlenih u IT industriji radi od kuće (frilensuje), potreba za VDSL-om raste. BeotelNet tim je svestan toga, i zato smo se opredelili da u skorijoj budućnosti uvedemo i mi ovu fantastičnu ponudu. Ali pre toga, da čitaocima i našim korisnicima objasnimo šta se zapravo krije iza VDSL tehnologije.

Šta je VDSL internet?

VDSL je skraćenica od Very high bit-rate digital subscriber line, koji je kao standard preložen još 1991. kao alternativa ADSL-u. U vreme dok je ADSL protokol omogućavao brzinu download-a od 1.5mbp/s, VDSL je omogućavao 10mbp/s simetričnog prenosa podataka, odnosno jednakog download-a i upload-a. ITU (International Telecommunication Union) je ovaj standard je odobrio novembra 2001.

Lako montiranje

Prilikom montiranja VDSL interneta, nema mnogo pametovanja u odnosu na montiranje ADSL-a. Svega par koraka ga razlikuje od povezivanja telefona modema i računara na koji ste navikli.

Surfuješ i ne misliš

VDSL internet omogućava stabilnu i brzu internet konekciju, gde nećete morati da mislite o tome da li će vam YouTube plejlista zakucati na omiljenom delu pesme ili da li će vaš bitan poslovni sastanak preko Skajpa zavisiti od stanja na mreži danas. Ono što je možda najbitnije za VDSL internet se ogleda u brzini prenosa podataka. Vrlo brzo nakon skidanja fajlova, brzina download-a ide i do 6-7 mbp/s što znači da veliki fajlovi od 1 do čak 10GB mogu da se download-uju za svega par minuta do pola sata. Nema više skidanja fotografija sa DropBoxa koje traje par sati. Međutim, ono što ipak utiče na brzinu je blizina, odnosno udaljenost od centrale, ali za prosečnog internet korisnika u Srbiji ovo ni na koji način ne utiče na korišćenje interneta unutar domaćinstva.

VDSL u Srbiji

Iako se verovatno možemo složiti da je optički internet nešto što će u jednom momentu sigurno postati standard pristupanja internetu, VDSL je trenutno najperspektivnija opcija jer telefonske parice već postoje u skoro svim domaćinstvima u Srbiji, te se mogu iskoristiti. U optičku infrastrukturu je ipak potrebno ulagati da bi usluga bila što bolja.

Sada ste upoznati s VDSL tehnologijom, kako ovaj internet funkcioniše i koje su njegove prednosti. Pratite naše društvene mreže, naš sajt i naše reklame kako biste saznali prvom prilikom sve o našim novim uslugama.

Ukoliko se možete svrstati u internet korisnike koji žele bolji protok i veću brzinu prenosa podataka, a nemate mogućnost uvođenja optičkog interneta, kontaktirajte BeotelNet kako biste se raspitali o našim trenutnim internet paketima.

2017-07-27T13:12:43+00:00Internet i Tehnologija|