Koje su prednosti kupovina preko interneta?

  • Internet prodavnica

Koje su prednosti kupovina preko interneta?Online kupovina svake godine sve više raste. Istražili smo neke od razloga koji kupovinu preko interneta čine privlačnom.

Zašto kupovati preko interneta

1. Veći izbor

U prodavnici ste ograničeni isključivo na one proizvode koji se tamo nalaze. Online kupovina je malo drugačija.

Osim što web shopovi imaju veću ponudu od fizičkih prodavnica jer ne treba da brinuti o tome gde da smeste sve te proizvode, u većini slučajeva odmah možete dobiti informaciju da li su ti proizvodi dostupni, kada će vam stići na kućnu adresu ili kada i u kojoj prodavnici ih možete pokupiti nakon porudžbine.

U slučaju da jedan web shop nema ono što tražite, u samo nekoliko klikova možete posetiti drugi.

U internet svetu geografske granice ne postoje i vrlo lako možete naručiti proizvod iz Nemačke, Kine ili Australije. U tom slučaju pazite na poreze i carinu.

2. Mogućnost upoređivanja cena

U vreme pre interneta trebalo je da se vozate od prodavnice do prodavnice da biste uporedili cene proizvoda i pronašli gde se najviše isplati kupiti. A retko kome se trošilo toliko vremena i novca za malu uštedu.

Danas su stvari malo drugačije. Servisi za upoređivanje cena omogućavaju da na jednom mestu uporedite cene različitih prodavnica. Ne radi se samo o tome gde je proizvod najjeftiniji – već i o troškovima dostave i raspoloživosti proizvoda.

Zašto posećivati svaku online prodavnicu posebno kada imate sve na jednom mestu. Štedite i vreme i novac.

3. Manje gužve, manje stresa

Kada kupujete online, ne trebate pola sata stajati u redu na kasi jer novoj kasirki treba dugo da skenira artikle. Ne treba da hodate između redova u potrazi za mlinom za kafu koji u katalogu prodavnice stoji da je snižen, a vi ga ne možete nigde pronaći. I nigde nema zaposlenog da pitate za pomoć.

Pronađete ono što želite, proverite raspoloživost, naručite dostavu ili pokupite u trgovini. Nema gužve, nema stresa. Kupovati možete ušuškani u krevetu ili na poslu za vrieme pauze.

U slučaju nejasnoća, svaka prodavnica ima službu za korisnike. Javite se ili e-poštom ili na njihovoj Facebook stranici – ako se radi o ozbiljnoj trgovini, nećete morati dugo da čekate na odgovor.

4. Recenzije

Većina online trgovina ima mogućnost ocenjivanja proizvoda i pisanja recenzija. Na to vredi obratiti pažnju.

Čak i ako trgovina čiji vas proizvod zanima nema recenzije, šanse su da je već neko na internetu pisao o prednostima i nedostacima proizvoda koji želite da kupite.

Izdvojite malo vremena da pročitate recenzije proizvoda koji kupujete, pogotovo kada se radi o skupocenim artiklima poput računara ili televizora. Čak i ako odlučite proizvod da kupite u fizičkoj prodavnici, online recenzijama često možete verovati više nego prodavacu koji teško može biti stručnjak za pegle, frižidere i mobilne u isto vreme.

U kupovinu pažljivo!

Bez obzira na prednosti online kupovine, uvek treba paziti šta, kako i odakle se kupujete.

  • Koliki je konačan trošak proizvoda? Proverite troškove dostave.
  • Da li je online prodavnica verodostojna? Potražite na Googleu iskustva drugih kupaca.
  • Ostavljajte samo one podatke koje morate. Nema smisla da vas trgovina traži JMBG ili datum rođenja. Nemojte lične podatke poput adrese ili broja telefona ostavljati u komentarima na stranici!
  • Ako se pojave problemi s dostavom proizvoda, informišite se o svojim pravima.
  • Web shopovima uvek može da se potkrade greška. Ako vam nešto deluje sumnjivo, kontaktirajte prodavnicu.
  • Pravilo koje je vredelo pre interneta danas je u fokusu više nego ikad – čitajte sitna slova.

IZVOR

2017-10-25T15:46:49+00:00Internet i Tehnologija|