Platforma o bezbednosti na internetu

  • bezbednost na internetu

Platforma o bezbednosti na internetuBEOGRAD – O opasnostima koje vrebaju na internetu i kako se od njih zaštititi, roditelji i deca od danas se mogu upoznati preko internet platforme www.bezbedni.rs, a koja je nastala u okviru projekta “Pravo devojčica na bezbedan internet”.

Projekat je realizovan od maja do jula ove godine, pod pokroviteljstvom Evropske omladinske fondacije saveta Evrope, a sproveo ga je Centar za istraživanje i promociju iz Beograda.

Autor platforme i saradnik na projektu Vladimir Mitrović kaže da je platforma prvenstveno namenjena roditeljima i deci koja su na internetu izložena štetnim uticajima- internet predatorima koji vrebaju na svakom koraku.

“Platforma je podeljena u nekoliko sekcija, bavi se najčešćim pitanjima koje su to vrste zloupotreba kojima su naša deca izložena i na koji način mogu da reaguju roditelji kada uoče neku zloupotrebu na internetu”, rekao je Mitrović za Tanjug.

On kaže da na platformi postoji i interaktivna sekcija, gde svi zainteresovani mogu da postavljaju pitanja pravnicima, psiholozima i da u najkraćem roku na njih dobiju odgovore.

U projektu su učestvovale tri opštine, odnosno mladi iz Iriga, Inđije i Velikog Gradišta. U istraživanju koje je sprovedeno među njima mladi su rekli da 42 odsto njih bilo žrtve ili znaju nekog ko je bio žrtva na internetu. Čak četvrtina je imalo loše iskustvo na društvenoj mreži Fejsbuk.

Takođe, 60 odsto mladih ne zna kome da se obrati za pomoć kada ima problem na internetu.

Koordinator Centra za istraživanje i promociju Slobodan Đurić kaže da je za roditelje i decu iz tri opštine organizovan seminar u Banji Koviljači, da su imali predavanja koje opasnosti vrebaju sa interneta, a roditelji upoznati kako mogu da vide koje veb stranice su njihova deca posećivala na internetu.

IZVOR

2017-09-05T18:18:59+00:00Internet i Tehnologija|