Optički internet – Fiber to the home (FTTH)

 • opticki internet fiber to the home ftth

Optički internet – Fiber to the home (FTTH)Optički internet

Internet se u poslednjih nekoliko godina mnogo promenio. Potrebe korisnika za sve bržim internetom neprestano rastu. Popularizacijom YouTube-a, 4K videa, live steam-ova, internet saobraćaj se upetostručio, a kao medijum koji može da odgovori takvim zadacima, izdvojio se optički kabal. Optički internet predstavlja poslednju generaciju internet pristupa preko optičkih kablova koja omogućuje realizaciju najzahtevnijih servisa u vašoj firmi ili vašem domu. Performanse optičkog interneta su superiorne u odnosu na sve ostale tipove interneta i neke od najzatevnijih servisa/aplikacija je moguće realizovati samo preko optike. Najnovija tehnologija povezivanja optičkim kablom omogućuje link ogromne propusne moći, minimalnog odziva i velike pouzdanosti.

opticki internet fiber to the home

Optički kablovi

Optički kablovi se sastoje od optičkih vlakana. Postoje kablovi koji sadrže od 2 do 144 vlakna koja se nalaze unutar zaštitnog omotača. Krož optičko vlakno se prostire svetlost i to je naveća razlika u odnosu na bakarne kablove kroz koji prolazi električni signal. Zbog toga je optički kabal otporan na sve tipove elektromagnetnih smetnji, može da dosegne i do 200km bez pojačavača i pored toga, svetlost se brže prostire kroz vlakno. Podela optičkih kablova je na singlmodne i multimodne. Multimodni kablovi se koriste za distance do 550m, dok se singlmodni kablovi koriste za povezivanje većih udaljenosti. Kontinenti su međusobno spojeni optičkim kablovima i informacija sa jednog kraja sveta na drugi sitže za svega nekoliko stotina milisekundi. Optičko vlakno je osetljivo na mehaničko savijanje i to je mana u odnosu na bakarne kablove. Za spajanje optičkih vlakana se koristi proces zavarivanja, takozvano “splajsovanje”.

Opticki kabal za opticki internt ftth

Fiber to the home (FTTH)

“Fiber to the home” u prevodu, optika do kuće, predstavlja najsavremeniji pristup internetu za kućne korisnike. U pitanju je takav pristup, gde se u dom korisnika uvodi optički kabal. Samim tim, korisnik dobija brzinu interneta do 1Gbps i kvalitet kakav se koristi u “core” mreži internet servis provajdera. Ovo je trenutno najbolji pristup internetu pošto još uvek ne postoji servis koji ovakav pristup ne može da isporuči. U današnje vreme, u svakom domu postoji bar 5 smart uređaja i uskoro će se omasoviti IoT (Internet of Things) uređaji i svaki od njih radi preko wifi-a i koristi internet. Veliki download i upload, strimovanje live videa, bekapovanje fajlova na cloud servis, gledanje 4k video klipova se izvršava neprimetno i bez usporenja na optici. Šta sve dobijate uvođenjem optičkog interneta?

 • Izuzetno brz kućni internet do 1Gbps
 • Veoma pouzdanu internet konekciju
 • Slanje/Prijem multimedijanih sadržaja neverovatnom brzinom
 • Mogućnost da koristite najsavremenije i najzahtevnije internet servise
 • Garantovani kvalitet usluge
 • Dobijate internet pristup koji nećete morati da menjate u budućnosti

Brzina optičkog interneta

Pošto optički internet podržava izuzetno velike brzine prenosa, samim tim smanjujete vreme čekanja prilikom preuzimanja velikih fajlova ili slanje velikih video fajlova. Na primer, ukoliko ste na najjačem paketu, preuzimanje hd filma se završava za svega 34 sekunde, preuzimanje serije za 5 sekundi, a 20 omiljenih pesama za 1 sekundu. Strimovanje live videa u full hd rezoluciji preko YouTube-a ili Twitch-a je nekada bio san, a sada je uz optičke pakete BeotelNet-a to moguće.

fiber to the home internet optika

Uvođenje optičkog interneta u Beogradu

Uvođenje optičkog interneta u Beogradu se realizuje po prioritetu. Najpre se povezuju zgrade gde ima najviše zainteresovanih korisnika, pa ukoliko vi i vaše komšije želite ovakav tip konekcije, obratite nam se. Realizacija se vrši pomoću najsavremenijeg Huawei GPON sistema, koji predstavlja pasivnu optičku mrežu bez pojačavača. Kod korisnika se postavlja Huawei wifi optički ruter preko koga se pušta triple play usluga (internet, tv, fiksni telefon).

Realizacija optičkog interneta sadrži nekoliko faza:

 1. Prijava stanara zgrade za uslugu
 2. Povezivanje zgrade na optičku mrežu
 3. Postavljanje ormarića sa pasivnim optičkim spliterom
 4. Vertikano kabliranje zgrade
 5. Tanki optički kabal se uvodi u stan korisnika
 6. Montaža GPON wifi rutera i aktivacija usluge

opticko vlakno za internet

Optički internet paketi i cene

Paketi na optici su “best buy”, u svakom paketu se nudi više megabita za isti novac. Pogledajte ponudu BeotelNet-a za internet pakete preko optike. Zbog super brze optičke infrastrukture, korisniku možemo da isporučimo brzine do 1Gbps.

2017-12-01T07:29:39+00:00Internet i Tehnologija|