Šta treba znati o kupovini na internetu

  • Kupovina na internetu

Šta treba znati o kupovini na internetuEvo šta svakako morate znati o kupovini na internetu.

Znate li da proizvode kupljene putem interneta možete vratiti u roku od 14 dana, bez navođenja razloga? Ili u kojem roku morate dobiti novac za vraćenu robu? Ne znate?

Kako zaštititi lične podatke prilikom kupovine preko interneta, kako proveriti pouzdanost prodavca ili prodavnice, koje su mogućnosti plaćanja, ima li razlike između kupovine u domaćim i stranim onlajn trgovinama, kako roba stiže do kupca – neka su od pitanja na koja odgovor daje priručnik E-kupovina, vodič za kupce u elektronskoj trgovini. Kao glavni razlozi za to navedeni su strah od prevare i zloupotrebe i neobaveštenost o tome kako ceo proces funkcioniše.

Kupovina putem interneta brz je i lak način za obavljanje, kojim možete uštedeti vreme i izbeći velike gužve. Međutim, veliki deo potrošača je još uvek nesiguran, pa čak i zabrinut za svoja prava prilikom kupovine putem interneta.

Evo šta trebate znati kako bi vaša kupovina putem interneta bila sigurno i prijatno iskustvo.

Posebno obratite pažnju na ime i kontakt podatke i poštansku adresu trgovca od kojeg kupujete. S obzirom na to da su vam dužni pružiti te informacije, nikada se ne oslanjajte isključivo na e-mail adresu ili poštanski broj. Zašto? Pa, ako niste zadovoljni dostavljenim proizvodom, trebaće vam tačan kontakt trgovca.

Takođe, uvek pročitajte sitna slova kako bi znali na šta ste pristali i obratite pažnju i upoznajte se sa uslovima otkazivanja i povratka robe.

Evo šta još kažu u Evropskom potrošačkom centru. Imate pravo:

Predomisliti se – možete otkazati narudžbu u roku od najkasnije 14 dana od primanja narudžbine bez navođenja razloga i vratiti proizvod. Trgovac mora vratiti novac u roku od 30 dana. Moguće je kako ćete morati platiti troškove slanja robe natrag trgovcu.

Imajte na umu kako pravo na povraćaj nećete imati kada kupujete proizvode kojima ubrzo ističe rok trajanja (poput hrane), za proizvode napravljene po meri, avionske i karte za voz, karte za koncerte, hotelske rezervacije za određene datume, iznajmljivanje automobila ili za zapakovane nosače podataka, poput DVD-a čiji ste omot skinuli nakon primanja.

Dobiti robu na vreme – kupljena roba treba biti isporučena najkasnije za 30 dana, osim ako ste se drugačije dogovorili sa trgovcem.

Biti u potpunosti informisani o trgovcu – to uključuje ime i adresu, glavna svojstva proizvoda ili usluge, njihovu konačnu cenu sa PDV-om, troškove dostave, način plaćanja, način i rok isporuke.

Dobiti dvogodišnju garanciju – kupovina putem interneta u tome je potpuno jednaka kupovini u fizičkoj prodavnici.

Kako možete rešiti problem, ukoliko se pojavi?

Prvo trebate kontaktirati trgovca i podneti pritužbu na proizvod ili uslugu, pismenim putem ili putem elektronske pošte.

Svakako proverite imate li dodatna prava u garanciji, poput prava na popravku u lokalnom servisu, iako je proizvod kupljen u drugoj zemlji.

Ako ste nezadovoljni sa rešavanjem vaše pritužbe i reklamacije, javite se za pomoć Evropskom potrošačkom centru.

Izdanje Uprave za digitalnu agendu ima za cilj da razbije predrasude svih koji, plašeći se da je kupovina na mreži rizičnija od tradicionalnih načina plaćanja, još nisu iskusili prednosti novog načina šopinga.

Ovim vodičem želimo da popularizujemo kupovinu preko interneta koja nije na zavidnom nivou. Građani su oprezni i boje se prevara, jer su godinama bili izloženi različitim manipulacijama. Kupovina avionskih karata je najpopularnija kada je reč o ovom vidu trgovine. Želimo i da podstaknemo ljude da otvaranjem onlajn prodavnica pokrenu svoj internet biznis.

Iskustva vlasnika sajtova za prodaju robe i usluga govore da korisnici nisu dovoljno obavešteni o tome kako funkcioniše kupovina na internetu, ali da posle prve porudžbine stiču poverenje i ponovo se vraćaju tom načinu trgovine.

Kao glavne prednosti elektronske kupovine Slobodan Marković, savetnik u Upravi za digitalnu agendu, naveo je da se ona može obavljati od kuće, ali i u pokretu sa mobilnih uređaja, zatim da štedi vreme jer se na jednom mestu može pretraživati veliki broj ponuda i upoređivati cene, a pre odluke o kupovini, kupcu su na raspolaganju mišljenja i ocene koje su drugi korisnici ostavljali na forumima ili u komentarima. Osim toga, veb-prodavnice nemaju radno vreme, pa kupac može da poruči robu kad god želi.

Iz Uprave za digitalnu agendu najavili su da će do kraja aprila objaviti i priručnik namenjen onima koji žele da posluju na internetu, gde će biti objašnjen i na jednom mestu predstavljen zakonski okvir za to.

Saveti za pouzdanu e-kupovinu preko interneta

– Proverite reputaciju prodavca i prodavnice na forumima i društvenim mrežama.

– Postarajte se da veb-čitač i antivirusni program na vašem računaru uvek budu ažurni.

– Pažljivo birajte i čuvajte lozinke.

– Ne otvarajte nezatražene imejlove i priloge nepoznatih pošiljalaca. Kupovinu obavljajte i lične podatke ostavljajte samo na sajtovima zaštićenim HTTPS protokolom.

– Čuvajte potvrde o plaćanju koje vam stignu na e-mail

 

IZVOR

2017-07-03T21:32:47+00:00Internet i Tehnologija|