BeotelNet Blog

Kako izabrati najbolji domenPrva stvar koju treba da uradite kada se odlučite za kreiranje websajta je da izaberete domen. Pošto u svetu već postoji veliki broj registrovanih domena taj zadatak nije nimalo lak.

Odabir domena predstavlja jednu od ključnih stvari SEO optimizacije Vašeg websajta. Stvar je u tome da znate kako da ih nadjete i šta konkretno da tražite.

Šta je domen?

Domen ili naziv sajta predstavlja web adresu Vašeg websajta na internetu. To je jedinstveno ime pomoću koga se identifikuju web sajtovi na internetu.

Domen može da ima različite ekstenzije kao što su: com, rs, net, org, biz,co.rs i dr. Upisom domena u adresno polje web pretraživača, korisnici pristupaju određenoj web stranici.

Značaj odabira dobrog domena

Odabir domena za websajt predstavalja temelj Vašeg poslovanja na internetu.

Domeni postaju vredniji godinama, sto znači da ako kupite danas domen i uložite vreme da ga razvijete, on ce u buduće vredeti mnogo više od početne cene koju ste platili za njega.

Pronalaženje dobrog domena za websajt može Vam doneti prednosti kao što su:

Pronalaženje dobrog domena

Kada krenete u proces traženje dobrog domena za Vaš websajt, obratite pažnju na neke bitne detalje:

Pronalaženje i registracija domena

Pre nego što registrujete Vaš domen, prvu stvar koju treba da uradite je da odredite tržišnu grupu i da pronadjete najbolje ključne reči za Vaš websajt. Ključne reči birate tako da opisuju Vaše poslovanje.

Kada je ideja za domen spremna, onda započinjete proces registracije. Imate vise web strana za registraciju domena.

Imajte u vidu da nikad ne registrujete Vaš domen tamo gde ćete hostovati websajt. Ako se nešto desi sa Vašim hosting provajderom ili vise ne želite da koristite njihove usluge, potrošićete značajno vreme za transfer domena. Na taj način sve što je potrebno da uradite kad menjate hosting provajdera je da promenite informacije o domenu pomoću registra koji ste koristili za registraciju domena.

Ukoliko Vaš izabrani domen nije dostupan, to ne treba da vas zaustavi već pomoću ključnih reči pronadjite drugi koji će biti sličan.

IZVOR