Kako izabrati dobar domen?

 • Domen

Kako izabrati dobar domen?Koji domen izabrati? Šta je bitno?

Prilikom izbora domena, neke stvari su bitne. Obratite pažnju na sledeće prilikom kupovine domena.

Izbor domena nije baš jednostavan proces. Morate dobro isplanirati sve pre kupovine domena.
Predstavljam vam listu bitnih informacija prilikom izbora vašeg domena.

Pre izrade sajta, posvetite pažnju izboru samog domena po sledećim stavkama:

 • Geo Lokacija
  Ovo je jedna od najbitnijih stavki prilikom izbora domena. Istražite tržište, pažljivo odlučite koja je ciljana publika koja će posećivati vaš budući web sajt.
  Ako je vaša ciljana publika recimo samo iz Srbije (nećete raditi sa inostranstvom), onda su za vas idealni nacionalni – domaći rs domeni.
  Ako mislite sarađivati sa svima, bez obzira na lokaciju onda su za vas idealni globalni domeni.
 • Izbor nacionalnog domena
  Ako ste se odlučili za nacionalni domen, onda je izbor sledeći.
  Za firme (pravna lica), izbor se sužava na rs ili co.rs domen. U principu nema razlike između ova dva domena osim u ceni. Izbor može zavisiti i od zauzetosti. Na primer, treba vam domen tvprodaja.rs, ali je on zauzet. U tom slučaju potražite domen tvprodaja.co.rs.
  Fizička lica u Srbiji mogu registrovati .rs i in.rs domen, koji je ujedno i najjeftiniji nacionalni domen.
  Za obrazovne institucije(škole, fakulteti, akademije …) rezervisan je edu.rs domen.
  Za razne organizacije rezervisan je org.rs domen.
 • Izbor globalnog domena
  Obzirom na veliki broj globalnih domena, predložiću vam samo one jeftinije.
  Moja preporuka su .net ili .com domeni. Kod njih nije bitno da li ih registrujete kao fizičko ili kao pravno lice. Mogu se registrovati kod skoro svakog provajdera u svetu. Ukoliko kao firma pokušavate da registrujete domen možete koristiti i .biz domen.
  Za organizacije bolje je registrovati .org domene, a za edukativne institucije .info domene.
 • Ime Domena – Adresa
  Ovo je najvažnije od svega navedenog i najbitnija stavka. Ime domena predstavlja adresu vašeg sajta koju će svi kucati prilikom pretrage. Prilikom izbora vašeg domena, morate dobro razraditi sve kombinacije. Možda je bolje da izbor prepustite stručnjaku.
  Ukoliko imate firmu i gradite svoj brend, onda svakako ime vaše firme mora biti u nazivu domena. Na primer firma se zove IT Usluge. Kako biste gradili brend i marketing vaše ime domena mora sadržati it usluge. U nazivu nemojte stavljati razmake, ali zato može crta da razdvaja reči.
  Ukoliko nemate firmu, najbolje je da vašu uslugu predstavite u samom nazivu domena. Na primer, bavite se prodajom televizora u Srbiji. Idealni nazivi domena bi bili prodaja-televizora.rs, ili tvprodaja.rs, tv-prodaja.rs … i slični nazivi. Naravno izabraćete onaj koji vama najviše odgovara i koji je slobodan za registraciju.
 • Registrant Domena
  Postoji mnogo firmi preko koje možete registrovati željeni domen. Najbolje je da izaberete firmu koja ima kontrolni panel za upravljenje kupljenim domenima. Uz to i cene su svuda različite. Ovde možete pogledati uputstvo gde sve možete registrovati domen i predloge koje da izaberete.

IZVOR

2017-12-15T14:26:56+00:00Domeni|