Nekad i najiskusniji korisnici mogu da se zbune kada treba da naprave razliku između parkiranih domena, dodatnih domena i poddomena. Kako biste znali kakav hosting sajt će odgovarati vašim online potrebama, odlučili smo da podelimo sa Vama jasna objašnjenja o svakoj vrsti i time pomognemo da napravite svrsishodan odabir.

Za početak, odgovorite sebi na sledeća pitanja:

  • Da li želite da podesite posebnu oblast na Vašem postojećem sajtu?
  • Da li želite nov domen koji će vas preusmeriti na Vaš glavni sajt?
  • Da li želite sajt koji je odvojen, ili drugačiji od Vašeg glavnog sajta?

Kada budete definisali šta tačno želite da postignete sa Vašim sajtom, jedno od ova tri strukturalna rešenja će Vam pomoći da postignete taj cilj.

Šta je subdomain?

Kao što samo ime predlaže, ovaj tip nema novi naziv za domen, već se može tretirati kao vaš drugi sajt sa svojim posebnim sadržajem koji će i dalje nositi ime vašeg matičnog domena. Ovakav hosting vam može razgranati vaš sajt, tj. omogućiti da imate namenske podsajtove koji su u službi vašeg glavnog plana. Primera radi, zamislite da posedujete svoju adresu pod nazivom www.mojdomen.com. Kad biste odbili ’www’ iz samog naziva glavnog domena i direktno vezali termine koji će definisati delatnosti koje nudite, dobili biste poddomene kao što su, recimo, blog.mojdomen.com, galerija.mojdomen.com, forum.mojdomen.com, itd.  

Šta je parked domain?

Parkiran domen takođe nije poseban sajt, već je mehanizam koji vam omogućava da uputite više domena na isti sajt. Da obrazložimo – ako imate glavni domen pod nazivom mojdomen1.com, sve što trebate da uradite je da dodate, na primer, mojdomen2.com, mojdomen3.com, mojdomen4.com kao parkirane domene na taj koji vam je glavni. Na koji god parkiran sajt da uđete, rezultat će biti isti, otvoriće Vam se sadržaj sa glavnog sajta mojdomen1.com. Jedino moramo napomenuti da ćete morati registrovati svaki parkiran domen koji nameravate da koristite, za razliku od slučaja sa poddomenima. Opciju izvršavanja parkiranja nalazite pod ’domains’ karticom u vašem cPanelu.

Šta je addon domain?

Addon ili dodatni domeni takođe moraju imati registrovan svaki domen, ali njihova karakteristika je što vam omogućava da imate drugi sajt na hostingu sa svojim posebnim sadržajem. Imaju sličnu strukturu direktorijuma kao poddomeni, ali njihov URL se pojavljuje kao Vaš glavni domen. Iako dodatni domeni nemaju svoj cPanel, i dalje možete kreirati svoje račune, preusmerenja, poddomene, QuickInstall instalacije, itd. Napomenjujemo da otklanjanje dodatnog domena iz cPanela vam neće otkazati samu registraciju tog domena.