S obzirom na tempo kojim se razvija IT industrija, izbor izmedju cloud hosting i dedicated servera je postala naizgled beskrajna tema za diskusiju. Postoji na hiljade foruma i blogova na internetu gde se njihova svojstva međusobno porede i u većini tih diskusija je relativno jednostran zaključak da je cloud hosting korisnije rešenje za današnje potrebe. Ipak, rasprave na internetu su retko kad neutralnog i sveobuhvatnog karaktera, zato ćemo Vam ponuditi opširan opis ova dva digitalna pojma kako biste imali potpunu sliku o njihovim razlikama i prednostima.

Šta je dedicated server?

On je tradicionalan, pouzdan, i zaštićen metod hostinga Vaših online delatnosti, bilo da su to interaktivni vebsajtovi, veb aplikacije, ili nešto slično. Prati se jednostavan protokol – korisnici kupuju, odnosno koriste servere provajdera na mesečnoj bazi i cena preplate zavisi od svojstva paketa.

Kad kupite ove usluge, treba da prođe neko vreme da se instaliraju/podese neophodne komponente i to obično radi ovlašćeno lice, za razliku od cloud hostinga gde možete sami da obavite sva neophodna podešavanja. Ipak dedicated serveri su odlični za biznis i velike organizacije koje zahtevaju visok stepen sigurnosti zbog svog velikog prometa.

Šta je VPS (Virtuelni Privatni Server)?

Virtualni privatni server imitira jedan dedicated server u samom okruženju shared hostinga, odnosno tehnički je i shared i dedicated hosting. VPS je jedan od nekoliko tipova veb hosting računa koji Vam omogućavaju da rezervišete sebi prostor na kom ćete da podignete Vaš vebsajt.

Dakle, ako želite da imate vebsajt na internetu, to znači da sve Vaše online fajlove morate da postavite na nekom veb serveru, čije podešavanje i održavanje je ne samo skup posao, već i težak. Zato kada kupite veb hosting usluge, Vi zapravo rentate prostor na postojećem ovlašćenom serveru. Ovakve usluge omogućavaju i prosečnim korisnicima da imaju svoj online kutak.

VPS hosting je pogotovo praktičan ako tek počinjete sa izradom Vašeg vebsajta i digitalnog plana, jer je bolje rentati samo porciju servera i time uštedeti novac, nego da se finansijski upustite u pretplaćivanje na jedan ceo dedicated server bez da imate dovoljnu količinu sadržaja i prometa za iskorišćavanje njegovog kapaciteta.

Šta je cloud?

Cloud je novina u svetu hostinga i poseduje velik potencijal da postane rešenje u skladištenju podataka. Funkcioniše na principu virtuelnih servera, tj. softvera, koji se outsource-uju. Svaki server zapravo proizvodi više virtuelnih servera, tako da cloud poseduje funkciju kao dedicated serveri, samo što korisnici ne znaju tačno na kom su hardveru.

Većina malih do srednjih biznisa imaju velike koristi od ove vrste hostinga, jer lako možete da optimizujete vaše IT performanse, bez da angažujete celu dedicated server infrastrukturu. Fleksibilnost je beskrajna, možete lako da povećate i smanjite skalu Vaših online resursa, i ne postoji problem snošenja troškova neiskorišćenog prostora servera.

Cloud vs dedicated server

  • Na cloud možete postaviti vaš sadržaj za nekoliko minuta, dok na dedicated serverima treba mnogo više vremena, nekad i nedeljama.
  • Nadogradnja RAMa i prostora na disku se na cloudu postiže uz par klika, ili čak automatizuje koristeći API (application programming interface), dok se kod dedicated servera ovaj proces obavlja ručno i zahteva zakazivanje termina.
  • Dedicated serveri su isključivo Vaši serveri kad im se pretplatite, što znači da jedino Vi možete da pristupite tim podacima, što igra veoma bitnu ulogu u strogom obezbeđenju, potrebama saglasnosti i kontroli prometa.
  • Cloud serveri su takođe bezbedni i poseduju tehničku podršku, ali podaci su Vam u virtuelnom svetu, što znači da nećete znati na kom su tačno hardveru.
  • iOS i Android operativni sistemi su kompatabilni sa cloud serverima, dok dedicated servere ne možete upravljati u hodu.
  • Moguće je kombinacijom moći i bezbednosti privatne dedicated infrastrukture i brzinu i felksibilnost javnog cloud hostinga da dobijete hibridnu tehnologiju koja koristi ono najbolje iz oba sveta i time daje Vam potpunu kontrolu nad Vašim online aktivnostima.