Već ste bili u prilici da na našem blogu pročitate nešto o IPTV tehnologiji, ali ukoliko ste ipak propustili da se informišete, evo prilike da zajedno obnovimo gradivo i kažem još ponešto o IPTV čarima.

Dakle, čuli ste od komšije koji ima IPTV – jer svi mi imamo tamo nekog komšiju koji ne prestaje da spominje IPTV – kako je gledao Ligu šampiona, i utorkom i sredom, i krenula vam voda na usta. Šta je IPTV, pitaš se, a glupo ti da pitaš druge,  dok komšija i dalje melje o Zvezdinoj pobedi nad Liverpulom. E tu je trebalo prosto i jednostavno da pitaš: komšija, taj IPTV, kako to funkcioniše? Komšija bi, naravno, zauzeo nadobudni stav, kao: ajde mali da ti pojasni čika par stvari, i zaista bi ti pojasnio par stvari, kratko i jasno: IPTV ti je, druže moj, televizija koju gledaš zahvaljujući internetu. Ti bi ga pogledao ispod oka, on bi shvatio da ti nije sve baš doslovce jasno, i tad bi se sažalio i pojasnio otprlike ovako: vidi, imaš ADSL internet i već si na pola puta. Na pola puta, upitao bi ga ti, a on bi nastavio: pa da, ako imaš kod kuće ADSL net, uzmeš STB, povežeš ga sa televizorom, i to je to. Ti si sad zbunjen tom skraćenicom STB, a komšija, pun sebe, kaže: jasno, STB iliti set top box je sitan uređaj, u šaku stane, koji dobijaš kada pređeš na IPTV paket. Povežeš ga sa modemom i televizorom, i to je to. To je to, pitaš ga zato što si i dalje sumnjičav, zvuči previše jednostavno, a on kaže, onako pun sebe: ma prosto ko pasulj. Ti ga sad pitaš da li IPTV može da šljaka na bilo kom televizoru, a on potvrdno klima glavom i kaže: na bilo kom. Zaintrigiran si veoma, čak si spreman da ga ispitaš ponešto o paketima, a on već počinje, kao da je predosetio pitanje: ako si zainteresovan, uzmi Beotel IPTV, obavezno, to ti je, brat bratu, najbolja opcija – imaš tamo sve živo, čoveče, preko 130 kanala u ponudi, i minimum 20 megabita internet brzine. Tu si već bio praktično kupljen, ali onda je komšija izvadio svoj mobilni iz džepa i pokazao ti aplikaciju Beo2Go, preko koje na pametnim telefonima možeš da gledaš televiziju ako imaš pristup internetu. Čuo si definitivno dovoljno, platio pivo komšiji da te ne bije maler, i pošao pravac u Beotelnet. U roku od nekoliko radnih dana, hop: stiže SMS poruka, kaže da je signal pušten. Povezao si modem i STB uređaj, STB i televizor, i sad si spreman da dočekaš Nejmara i ekipu iz udobnosti svog doma. Sutradan ćeš, verovatno, prepričavati sa drugarima tekmu, i odjednom će te neko povući za rukav. Okrenućeš se i čuti: komšija, spominješ IPTV, šta je to? Potapšaćeš ga drugarski po ramenu i reći: ajde mali da ti pojasni čika par stvari.

Ako ne verujete našoj priči, i nemate komšiju koji na sva usta hvali IPTV, pozovite nas i proverite da li je priča koju smo vam ispričali samo priča, ili je sve vezano za IPTV zaista tako prosto i sjajno kao što je komšija ispričao.