Danas je gotovo nemoguće zamisliti život bez interneta. U redu, nećemo da preterujemo: moguće je, ali za tako nešto potrebno nam je mnogo mašte, ili mnogo bistrog sećanja. Ipak, stvarnost nam svakodnevno govori da je internet tu da bi ostao, i sa tim smo, reklo bi se, svi u miru. Odomaćio se, pustio korenje, i nepovratno izmenio našu svakodnevnicu. Ali da li ste se ikada zapitali na koji je način, i u kojoj meri, internet izmenio sport? Verujemo da ima onih čitalaca, koji će podići obrvu i podozrivo reći: nisam baš siguran, sport je i dalje sport; pa zato – hajde da pročešljamo našu naslovnu tvrdnju.

Sport je i dalje sport, tu se slažemo. Međutim, činjenica da se, recimo, fudbal ili košarka igraju po istim pravilima kao i ranije, ne znači nužno da okolnosti pod kojima se igraju nisu izmenjene. Sama pravila igre nisu doživele izmene usled pojave interneta – iako umnogome jesu promenjene odlukama nadležnih organizacija – ali posredno, doživele su pravi tektonski poremećaj.

Uzmimo, za početak, pojavu zvaničnih klupskih sajtova i naloga na društvenim mrežama. Danas gotovo da ne postoji ozbiljan sportski kolektiv, koji nema svoj dom na mreži. Usled ekspanzije interneta, svaka pomisao na omiljeni klub refleksno sa sobom povlači, kao zadovoljenje, onlajn pretragu. Nije bitno da li nas interesuje naredni meč, rezultat, pojedinosti u vezi sa igračima, kupovina karata, tek, na netu dolazimo do zadovoljenja one potrebe, koju smo nekada morali da zadovoljimo nekakvom emisijom ili novinskim člankom. Sportski kolektivi postali su, uz pomoć svojih sajtova, bliski svakom pojedincu, ljubitelju ili navijaču, što nesumnjivo utiče na osećaj privrženosti i povezanosti, kojoj svaki klub teži.

Svaki iole uspešan sportista takođe ima makar jedan zvaničan nalog na društvenim mrežama, uz pomoć kog ulazi u interakciju sa milionima pratilaca, uvećavajući sebi, na taj način, popularnost, i sledstveno – vrednost na sportskom tržištu. Koliko je ovakav vid brendiranja pojedinaca dobar za karijeru, nije na nama da sudimo, ali jedno je van svake sumnje: nekada praktično nedodirljivi, sportisti sada, uz pomoć društvenih mreža, deluju na klik daleko. Nije retkost da se sportisti upuste u javne prepiske sa fanovima, što je nekada bilo gotovo neizvodljivo, a ako ne neizvodljivo, ono makar teško izvodljivo u onoj meri u kojoj je to sada moguće. Da li su sportisti postali „stvarniji“, zahvaljujući (prividnoj) dostupnosti, ili su pak usled rastuće popularnosti – blagodareći internetskoj sveprisutnosti – postali još bliži mitskim bićima, kojima se ljudi klanjaju?… Neki od sportista dobili su svoje personalizovane emodžije, koji cirkulišu mrežom. Jesu li sportisti na taj način dobili još jednu dimenziju svog uticaja?

Ostavićemo vama da donesete konačan sud.

Cirkulisanje podataka gotovo svetlosnom brzinom, sa jednog kraja planete na drugi, omogućilo nam je detaljnije poznavanje i praćenje sportskih događaja. Specijalizovani sajtovi za praćenje rezultata (npr. Flashscore) obiluju statistikom i podacima, i iz sekunde u sekundu ažuriraju svoju bazu, te puštaju u etar praktično istovremene promene ne samo rezultata, već i mnogih drugih pojedinosti, kao što su statistički parametri, izmene, komentari itd. Nekada su sportski komentatori morali da vode sopstvene statistike, i da podrobno istražuju zanimljivosti pre meča, ne bi li gledaocima pružili što zanimljiviji prenos utakmica. Danas im je posao olakšan upravo specijalizovanim sajtovima, ali i društvenim mrežama, koje obiluju podacima, koji su manje ili više upotrebljivi, ali kojih, definitivno, ima pregršt.

Prenosi sportskih događaja putem linkova takođe su omogućili popularizaciju i komercijalizaciju sporta. Nekada su televizijski kanali i radio stanice pružale uslugu geografski predodređenim ljubiteljima, a danas, putem interneta, ne postoji kutak na planeti, koji nije pokriven internet ponudom značajnih sportskih događaja.

Neizostavni pratioci sportskih događaja – igre na sreću iliti sportske kladionice, postale su globalno dostupne preko svojih aplikacija, pružajući na taj način usluge u takozvanom „real time“-u. Svako ko ima nalog, može da koristi ponude uživo iz udobnosti svog doma. Nekada je tako nešto bilo nezamislivo, ali sportske kladionice su razvojem interneta doživele takav bum, da su mnoge postale i zvanični sponzori klubova, a sve češće i sponzori prenosa. Mnogi ljubitelji starog kova, danas sumnjičavo odmahuju glavom, pitajući se koliki je i kakav uticaj takvih sponzora na regularnost samih takmičenja. Nesumnjivo je da gde ima dima, ima i vatre, ali ostavimo takva pitanja nadležnim institucijama.

Pojavom elektronske trgovine, sportski rekviziti postali su lako dostupni, pristupačni svima, ma gde se nalazili. Ne tako davno, nekoliko sportskih proizvođača i trgovaca držalo je monopol na tržištu sportske opreme, diktirajući svojim položajem uslove pri prodaji. Danas je onlajn ponuda sportske opreme takva, da je svakom detetu moguće da izabere kopačke ili loptu po svom ukusu. Deca iz sela, a neretko i iz manjih gradova, donedavno bila su primorana da putuju ne bi li obnovila svoj opremu. Sada oprema sa drugog kraja sveta dolazi na kućnu adresu. Oprema ne čini sportistu – razume se – ali ako su nova lopta, bokserske rukavice, kapica za plivanje ili kopačke, potrebni da se dete privoli sportu – neka bude tako. Bitno je da imamo i tu mogućnost.

Uvereni smo da i Vi, čitaoče, imate omiljeni klub. Verovatno imate i omiljenog fudbalera, košarkaša… Imate li omiljenog internet provajdera? Probajte sa nama, i nema sumnje da ćemo biti sjajan tim 😉