U prošlom tekstu na našem blogu, započeli smo neiscrpnu temu kakva je elektronska trgovina, a sada ćemo nastaviti tim putem u nadi da ćemo vas još bolje upoznati sa nekim detaljima i zanimljivostima u vezi sa elektronskom trgovinom.

Hajde da, za početak, slikovito i praktično pojasnimo koji su nam tipovi elektronske trgovine na raspolaganju, i kako da ih koristimo.

Biznis prema potrošaču, ili kako je širom planete poznatije – Business to customer(B2C), predstavlja onaj vid trgovine na koji smo svi, verovatno, svakodnevno primorani, budući da smo svi potrošači nekih dobara. Dakle, biznis prema potrošaču je najčešći tip trgovine, i kao takav dominantan je i u domenu elektronske trgovine.

Biznis prema biznisu – B2B – drugi je tip trgovine, u kom su fizička lica izuzeta, dok pravna trguju međusobno, kako uslugama, tako i proizvodima. Business to business model srećemo pri poslovanju koje zahteva više karika u samom lancu trgovine ili proizvodnje, npr: kada jedno preduzeće kupuje sirovine od drugog preduzeća.

Potrošač prema biznisu je treći tip, koji podrazumeva izmenjene uloge u odnosu na ono na šta smo navikli pod terminom „trgovina“. Naime, Consumer to business, ili skraćeno C2B, je model u kom, recimo, potrošač vrši uslugu za koju je plaćen od strane kompanije. Najbolji primer u slučaju elektronske trgovine jesu blogovi, gde potrošač piše o proizvodu, reklamira ga i podiže mu vrednost – eventualno i upućuje neke nove potrošače putem linka ka prodavcu – za šta biva plaćen od strane kompanije koja ubira plodove njegovog rada.

Kod nas, kao i u svetu, veoma rasprostranjen model elektronske trgovine, sa ogromnim potencijalom za dalje širenje, jeste model Potrošač prema potrošaču. Postoji li iko od nas ko nije trgovao, ili se makar nosio mišlju da trguje, putem sajtova kao što su Kupujemprodajem, Kupindo, Limundo i njima sličnim? Consumer to consumer (C2C) je svakako jedna od tekovina elektronske trgovine, i uopšte interneta, koja je umnogome olakšala razmenu dobara do te mere, da je pojedincima postala i glavni izvor zarade.

Razvoj elektronske trgovine, koji je evidentan i onima koji se ne bave njome, pozitivno je uticao na komplementarne poslove, što se kod nas najjasnije videlo za vreme prvog talasa pandemije. Kurirske službe, kao neizostavan deo u lancu snabdevanja prilikom trgovine elektronskim putem, po mišljenju ekonomista širom države, doživele su pravi mali bum. IT tehnologije, razume se, kao temelj ovom obliku trgovine, našle su se na pozitivnom udaru, shodno velikom broju posetilaca i online zahteva. Svaka kompanija, koja prelazi sa tradicionalne na elektronsku trgovinu, ili je samo dodaje svom asortimanu mogućih načina poslovanja, doprinosu razvoju IT tržišta rada. Online marketing, kao neizostavna karika u elektronskoj trgovini, iziskuje sve više obrazovanog kadra, čije cene rada, u ekspanziji, rastu i znatno utiču na srodne pozicije u lancu. Bankarski sektor takođe je podneo dobar deo zdravih udaraca na svoje poslovanje, budući da su bankarski online nalozi gotovo neizostavna alatka pri ovoj vrsti trgovine. Pojedine firme već uveliko rade na otvaranju online potrošačkih kredita, oslanjajući se, naravno, na usluge partnerskih banaka, koje, razume se, ne čase časa pri ubiranju plodova usled razvoja elektronske trgovine.

Za kraj ovog teksta, hajde da podelimo nekoliko saveta, koji će vam pomoći da što svesnije i bezbednije trgujete elektronskim putem.

Za početak, pre nego što se uopšte upustite u bilo kakvu interakciju, proverite kompaniju sa kojom nameravate da sarađujete. Ispitajte prijatelje, poznanike, izguglajte iskustva korisnika, i najzad, pretražite APR za zvanične podatke: od viška glava ne boli. Ukoliko ste se odlučili da posetite sajt za koji ste zainteresovani, proverite koliko je bezbedan. Najbolji način za to jeste da obratite pažnju na ikonicu katanca u adresnoj traci. Ako kliknete na nju, dobićete potvrdu da li je sajt bezbedan. Takođe, banke koje pružaju svoje usluge plaćanja, imaju rigorozne uslove, te potražite na sajtu neke od njihovih potvrda. Takozvane oznake poverenje, tj trustmarks, predstavljaju još jednu potvrdu pouzdanosti trgovaca. Na teritoriji Srbije nailazimo na dve oznake poverenja, koje izdaju nezavisna sertifikaciona tela: nacionalna e-Trustmark i internacionalna Safe.Shop. Zatim, nemojte da mislite da gubite vreme ukoliko potrošite minut-dva na čitanje uslova korišćenja: možda ćete zapravo pronaći i neke od smernica koje će vas privoleti da poslujete sa datom kompanijom. Nemojte zaboraviti ni na ličnu odgovornost: instaliran i ažuriran anitivirus na vašem uređaju je kao dobro zakopčana torbica prilikom odlaska na pijacu. Sačuvajte sve mejlove ili potvrde, pristigle od kompanije sa kojom ste u interakciji, jer oni imaju važnost i težinu kao i dokumenti u papirnom obliku, a ukoliko ste već obavili neku transakciju, neizostavno pratite stanje na vašem bankovnom računu.

Ukoliko poslušate sve ove savete, ne preostaje vam ništa drugo do uživanja prilikom elektronske trgovine, a da biste uopšte bili u mogućnosti da surfujete, neophodna vam je postojana i sigurna internet konekcija. Za to vam je BeotelNet najsigurniji partner. 🙂