Kao i svake godine u ovo doba, ljubitelji sedme umetnosti željno iščekuju najveći filmski događaj na svetu: dodelu Oskara! Običaj je da fama oko nagrađivanja najuspešnijih filmskih ostvarenja bude praćena javnim nagađanjima ko će za šta biti nagrađen, i ponekad se dešavalo da jedan od filmova pobere simpatije publike u tolikoj meri, da su svi gotovi da kažu: osvaja, sto posto! Ove godine, uzevši u obzir čak 11 nominacija, reklo bi se da ljubitelji filma „Džoker“ sasvim mirno mogu da spavaju. Ali čime je taj film osvojio srca gledalaca širom planete?…

Ono što se prvo da zapaziti, jeste da je Džoker, koga glumi najveći favorit za osvajanje Oskara za glavnu mušku ulogu – Hoakin Finiks, nakon svih „betmenovskih“ izdanja, film o antiheroju. Još iz vremena stripova, navikli smo da navijamo za „dobre momke“, ali Džoker je, makar dosad, slovio sa negativca, koliko god ponekad umeo da nam se uvuče pod kožu. U najnovijem ostvarenju Toda Filipsa, Artur Flek, budući Džoker, na prvu loptu izaziva simpatije gledalaca, probudivši u svima iskonsku potrebu za pravdom. Svaki gledalac vrlo dobro zna da u Arturu Fleku čuči Džoker, a sjajna gluma Hoakina Finiksa, uz umešnost svih ostalih aktera ovog ostvarenja, mami nas da navijamo za tog zloću da se obznani, ali ne iz puke zlobe, već upravo iz revolta, i to je ono što osvaja. Džoker je nužni zlikovac, žrtva koja uzvraća udarac, to oseća svaki gledalac, i zlo koje kao da bukti iz njegovog maničnog, sporadičnog i nekontrolisanog smeha, nije zlo radi zla, već osveta poniženih.

Kontroverze kojima je obavijen film, i zbog kojih je u nekim zemljama zabranjen za mlađe od 17 godina, koje nisu u pratnji staratelja, raspalile su debate širom planete. Jedno od pitanja koje se nameće između redova, jeste da li je osveta ikada opravdana? Džoker je glasnogovornik obespravljenih, skrhanih, ugnjetavanih, i nasilje kojim uzvraća udarac, oduševljeno je prihvaćeno od strane isto toliko ostrašćenih individua. Hoće li Džoker, apsolutna fikcija, usaditi svoje ideje ljudima od krvi i mesa, ili će ih možda podstaći da potraže zadovoljenje pravde na svoj način, koliko god nasilan bio? Da li fascinacija anarhijom i rušenjem postojećeg društvenog sistema, govori više o stanju našeg društva nego o samom filmu? Pregršt pitanja prosto iskaču iz najuspešnije filmskog ostvarenje protekle godine. Mnogi se pitaju, da li bi gledaoci, u slučaju da se u filmu pojavio Betmen, stali na stranu heroja ili antiheroja? Granica koja se briše između dobra i zla u ovom filmu, prosto opija i obuzima, i u tom umeću da spoji nespojivo, leži jedan od razloga zbog kojih je Džoker pobrao toliko simpatija širom planete.

Hoakin Finiks, koji po četvrti put stoji u redu za Oskara za najboljeg glumca u glavnoj ulozi, svojom briljantnom glumom ostavio je neizbrisiv trag, koji će – kladionice kažu – najzad biti ovekovečen nagradom. Hoće li i celokupno ostvarenje biti nagrađeno? Videćemo. Ono što je sigurno, jeste da je film već osvojio mnoge gledaoce, koji i dalje nižu svoje komentare i vode diskuje širom društvenih mreža, a Oskar, ukoliko bude osvojen, biće samo zvanični šlag na torti.

Pozivamo vas da pratite dodelu Oskara na nekom od naših kanala, a u skorijoj budućnosti, nadamo se da ćemo biti u prilici i da zajedno odgledamo film o famoznom Artura Fleka, iliti Džokeru!