Fenomen serijala „Igre gladi“

  • hunger games igre gladi

Fenomen serijala „Igre gladi“Internet i TV paketi koje BeotelNet nudi imaju zaista izvanredne kanale. Neki od njih su i CineStar kanali (CineStar, Cinestar Action, Cinestar Fantasy, Cinestar Premiere 1 HD i Cinestar Premiere 2 HD). Na njima mo#ete gledati filmove poput „Igre gladi“ (The Hunger Games). Pogledajmo šta Đorđe Bajić, autor sledećeg teksta, ima da kaže o fenomenu serijala „Igre gladi“.

Početak i kraj „Igre gladi“

Konačno smo dočekali i poslednji film iz popularnog serijala. Prvi deo je premijerno prikazan u martu 2012, da bi nastavci u bioskope pristizali u ujednačenom ritmu – po jedan svakog novembra. Prve „Igre gladi“ je, po scenariju zasnovanom na omladinskom bestseleru Suzzane Collins, režirao malo poznati Gary Ross, da bi od drugog dela pa na dalje rediteljsku palicu preuzeo Francis Lawrence.

Neosporno, prvi deo je privukao veliku pažnju i postao jedan od najvećih hitova 2012. godine, treći po gledanosti u SAD, odmah iza Osvetnika i Uspona Mračnog viteza. Bez obzira na komercijalni uspeh, kritičari nisu bili oduševljeni Rossovim filmom. Dolazak Francisa Lawrenca je serijalu udahnuo novu snagu. Dogodilo se nešto što se retko dešava – nastavak je u svemu pretekao prvi film, kako po zaradi, tako po kvalitetu. Drugi deo je na listi najgledanijih filmova 2013. godine zauzeo jako pesto mesto, dok je u SAD uspeo da se probije na sam vrh i pobedi hitove kao što su Zaleđeno kraljevstvo, Iron Man 3, Čovek od čelika, Grozan ja 2 i Gravitacija. To je zaista veliki uspeh, tim pre što su svi najgledaniji filmovi u SAD od Isterivača đavola, četrdeset godina ranije, imali muškarca u glavnoj ulozi. Zahvaljujući Katniss Everdeen, Jennifer Lawrence je postala međunarodna senzacija i zaradila brdo novca (isped ove talentovane dvadeset i petogodišnjakinje, na listi najplaćenijih u 2015. godini, nalazi se jedino Robert Downey Jr).

Igre gladi: Lov na vatru (2013) posedovao je sve sastojke potrebne za uzbudljiv distopijski spektakl. Pored omladine, film je u bioskope namamio i starije – pre svega poklonike akcije i naučne fantastike, ali i one kojima je imponovalo da pogledaju film sa upečatljivim ženskim likom u glavnoj ulozi. Holivudska mašinerija je uvek gladna novca, pa je odlučeno da se završna knjiga iz trilogije Suzanne Collins, Sjaj slobode, pretoči ne u jedan, već u dva filma. Ova odluka je bila pogrešna, motivisana isključivo pohlepom producenata, tako da završnica serijala nije bila onoliko efektna koliko je mogla biti. Lawrence je režirao obe polutke Sjaja slobode, samo što je ovoga puta, posebno u prvoj polovini, morao da se izbori sa praznim hodom i napotrebnim razvlačenjem. Igre gladi: Sjaj slobode, I deo (2014) je tek uvod u završni film. Igre gladi: Sjaj slobode, II deo (2015), još uvek aktuelni hit u svetskim i domaćim bioskopima, doneo je željno očekivani rasplet. Da li se čekanje isplatilo? I jeste i nije. Najnoviji film je svakako uzbudljivi i dinamičniji u odnosu na prethodni, mada Lov na vatru i dalje ostaje nedostižni uzor i najbolji film u serijalu. Staro društvo se okupilo za završnicu, a podela je ojačana novim glumačkim imenima – televizijski favoriti Elden Henson (Daredevil) i Michelle Forbes (Odeljenje za ubistva, Prava krv) dobili su sočne epizodne uloge, dok je sve popularnija Gwendoline Christie (Igra prestola, predstojeći sedmi deo Zvezdanih ratova) protraćena u statičnoj sceni bez mrvice akcije. Iznenadna smrt Philipa Seymoura Hoffmana nije omela planirani datum premijere – glumac je snimio većinu svojih scena, što je bilo dovoljno da se film, uz pomoć par trikova, „zakrpi“. Kada se sve sabere i oduzme, Igre gladi su pristojan, mada neujednačen serijal koji će pre svega ostati upamćen po svojoj neofeminističkoj poruci. Prednastavci i nastavci nisu isključeni, tim pre što čelinici Lajonsgejta, studija koji je producirao ovaj filmski serijal, najavljuju otvaranje zabavnog parka inspirisanog Igrama gladi. Igraćemo se još!

IZVOR

2017-08-09T16:12:10+00:00IPTV, TV|