Koja društvena mreža najviše izaziva depresiju?

  • drustvene mreze i depresija

Koja društvena mreža najviše izaziva depresiju?Sve je u redu dokle god se internet koristi u razumnim granicama. Kao što je pravilo sa bilo čime drugim. Umerenost je najbitnija. Takođe je bitno da se ne nervirate oko sporog interneta. Zato vas BeotelNet poziva da pogledate naše neverovatne internet pakete. A pre toga, pročitajte zanimljivosti o društvenim mrežama i mentalnom zdravlju od autora teksta Martina Čizmić.

Upotreba društvenih mreža

Društvene mreže postale su neizostavan deo naših života. Međutim, psiholozi upozoravaju da je preterano korišćenje društvenih mreža recept za nezadovoljstvo i depresiju.

Studija koju je sprovelo Kraljevsko društvo za javno zdravlje Velike Britanije pokazalo je kako je od svih društvenih mreža za mentalno zdravlje najpogubniji – Instagram.

Ova aplikacija koja je u vlasništvu Facebooka trenutno ima više od 700 miliona korisnika širom sveta i za većinu je glavna platforma za objavu fotografija.

Britansko istraživanje, međutim, pokazalo je da je kod mladih u periodu od 14-24 godine Instagram najčešće povezivan s niskim samopouzdanjem, lošom slikom o sebi i nedostatkom sna.

Odmah iza njega sledi Snapchat kod kojeg je najveći problem što se korisnici osećaju zlostavljanim ili zanemarenim od vršnjaka. Poređenja radi, YouTube se smatra platformom koja najviše promoviše pozitivne osobine kao što su izražavanje kreativnosti i pružanje emocionalne podrške mladim ljudima, ali je istovremeno odgovoran za najveći gubitak sna.

Najpopularnije mreže, Facebook i Twitter, ostvarili su podjednake rezultate. Dobili su plus za pozitivno izražavanje kreativnosti i izgradnju mreže prijatelja, ali i minus zbog velikog broja slučajeva vršnjačkog zlostavljanja i depresije.

drustvene mreze i depresija u modernom dobu

Briga za mentalno zdravlje

Iako su društvene mreže u poslednje vreme učinile velike korake kako bi smanjile negativne posledice koje mogu izazvati kod svojih mladih korisnika, u britanskom RSPH smatraju kako bi se moglo učiniti još više.

Predlažu uvođenje iskočnih prozora koji bi upozorili mlade kad preteraju s korištavanjem društvene mreže, odnosno da svaka retuširana ili digitalno obrađena slika bude posebno označena kao takva.

“Društvene mreže su postale prostor u kojem stvaramo i gradimo veze, oblikujemo naš identitet, izražavamo se i učimo o svetu oko nas. Intrinzično su povezane s mentalnim zdravljem”, istakla je prilikom predstavljanja istraživanja Shirley Cramer iz RSPH.

Dakle, društvene mreže su dobre, ali samo ako se koriste umereno i uz napomenu da nije sve objavljeno na njima i stvarno.

IZVOR

2017-09-20T17:27:39+00:00Internet i Tehnologija|