Chrome je otišao korak dalje od drugih pretraživača

Chrome je otišao korak dalje od drugih pretraživačaIako virtualna stvarnost ovih dana uglavnom privlači pažnju obožavatelja digitalne zabave, njena primena može dosegnuti puno dalje – u VR-u možemo gledati filmove ili čak surfovati webom.

Najnovija karakteristika popularnog web-pretraživača iz Googlea omogućiće korisnicima da internet stranice pregledaju u virtualnom okruženju. Karakteristika je dostupna u Chromeu 61, a način na koji se aktivira je relativno jednostavan. Sve što treba napraviti je učitati web stranicu u Chrome i uključiti mobilni uređaj u konzolu Daydream View.

VR

Novu tehnologiju Google je u Chrome uveo još u februaru, ali najnovija verzija rad u virtualnoj stvarnosti omogućava na bilo kakvoj web stranici. Do danas smo, naglašavamo, virtualnu stvarnost mogli koristiti samo na web stranicama koje su imale posebno pripremljen sadržaj.

Podrška za 2D i 3D

‘Nova karakteristika omogućava posetiocima da svaku web stranicu gledaju u virtualnoj stvarnosti, klikću na linkove i menjaju pogled iz 2D-a u imerzivni WebVR (ako to stranice podržavaju)’ rekao je Googleov François Beaufort. Ako tražite web stranice napravljene za virtualnu stvarnost, pogledajte ove videe koje je izbacio Ford ili virtualnu turneju San Franciscom. Samo vodite računa da imate instaliranu Chromeovu verziju 61.

Chrome i Daydream nisu jedini pretraživač i uređaj koji podržavaju WebVR. Apple je, kažu, vrlo zainteresovan, a Firefox također razvija svoju tehnologiju koja će biti kompatibilna s Oculus Riftom i HTC Viveom.

IZVOR

2017-10-17T17:01:35+00:00Internet i Tehnologija|